tisdag 30 mars 2010

Skinande vita!

Jag tycker att om något är snyggt idag så är det snyggt imorgon också! Det måste inte nödvändigtvis ändras från säsong till säsong. Mode är roligt men kan vara lite dumt på det viset! Eftersom jag delvis jobbar på ett annat sätt måste jag inte ha stora realisationer flera gånger om året. Det känns skönt att ha hoppat av den karusellen.


Den här tygskon har jag haft i mitt sortiment i fyra somrar nu och jag tänker fortsätta ta in dem så länge de finns hos leverantören. Det är många kunder som kommer och köper fler när de nött ut sitt gamla par. Idag var det så dags att plocka fram dem igen! Det är något visst första gången man tar dem på och de är skinande vita.

lördag 27 mars 2010

Det här blev så snyggt!

Jag fick den här urtjusiga hyllan av min vänlige granne. Den passar ju perfekt på min blommiga vägg. Jag kan göra små fina skyltningar under glaset! Men inte nog med detta. Han underhöll oss också med sitt hemmasnickrade skivrack och sin ansenliga skivsamling. Ett vårtecken lika säkert som krokus. Vissa dagar är lite trevligare än andra!

torsdag 25 mars 2010

Så kom den då!

Idag är det vår i luften. Jag har redan sett flera damer i bara linne och en herre som promenerade barfota. Eftersom jag spenderar mycket tid här på Möllan blir jag inte förvånad men tycker det är lite att ta i. De kommer ju bli förkylda stackarna!


Men även jag blir såklart påverkad av det fina vädret. Jag tog på mig min fina gröna kjol med knappar för första gången. Jag säljer liknande modeller i butiken. Dom är bra för den som vill vara fin men inte tappa sin rörlighet. Den sitter tight över höft och midja men har full rörelsevidd nedtill. Hmm... kanske skulle man sy upp några i bomull till sommaren.

tisdag 23 mars 2010

Hipp hipp hurra!!!

Här är restbitarna efter alla sömnadsprojekt jag genomfört genom åren. Smålänning som jag är har jag sparat stuvarna till oförutsedda tillfällen.


Som idag när fick jag lite nytta av dem. För att fira att en speciell herre fyller år och för att uppleva lite barndomsnostalgi limmade jag ihop det här fastlagsriset! För att snitsa till det lite använde jag en sax med taggar!


Så här fint blev det! Eftersom det står i min butik valde jag inte björkris som många är allergiska mot. Vad det är vet jag inte men jag misstänker att det kommer slå ut och bli gult!

måndag 22 mars 2010

Silver scissors


Med lite hjälp av en kär vän hittade jag de här roliga mönsterhäftena på ett antikvariat i Malmö. De är så rasandes trevliga. Jag har gjort lite efterforskningar om dem men har inte hittat så mycket ännu. Det jag vet är att det var via dörrknackare eller postorder som man kunde köpa dem och de såldes i flera andra länder men den svenska distributören fanns i Malmö. De är från 1955 och -56.


De marknadsfördes som ett revolutionerande enkelt sätt att rita mönster med bara byst, midje och stussmått som utgångspunkt. Med hjälp av en finurlig mätsticka och en speciallinjal förvandlas miniatyrmodellerna till rätt storlek. Jag har ingen aning om det fungerar. Rent logiskt kan jag se svagheter i systemet för den som inte har några grundkunskaper i mönsterkonstruktion. Det finns inga genvägar till den perfekta passformen och för den med tummen mitt i handen var det nog lika knepigt att knåpa ihop ett plagg med eller utan silver scissors hjälp.

Illustrationerna till de modeller som finns att välja på är jättefina. Speciellt de kolorerade. Jag skulle tro att Silver scissors är originalet och att Pariser tillskärning är en kopia. Den känns lite mer svensk på nåt vis. Teckningarna är naivare och skiljer sig åt i utförande.


























Så fort jag får lite tid över ska jag testa att sy efter någon av modellerna. Kanske de här byxorna! Jag tycker det är väldigt spännande att studera äldre mönster. Det är väldigt lärorikt.

lördag 20 mars 2010

Malmövåren!!!


Idag regnar det över Malmö men veckan har varit fin. När jag cyklade hem från jobbet häromdagen fick jag en lyckokänsla i kroppen som inte infinner sig så många gånger om året. Farmors gamla pålitliga cykel for fram med mig ljudlöst på gator som torkat upp för första gången i år. Vinden var varken varm eller kall och skymningsljuset snällt mot en dammig och vintertrött stad. Bilden är tagen på innergården där jag bor och jag tror det är vintergäck.

torsdag 18 mars 2010

Nya loggan klar!

Jag har tagit hjälp av ett proffs för att ta fram logotypen till nya klädmärket! Vi har valt mellan några olika stilar innan vi kom fram till den här versionen. Jag ville ha något tidlöst som kan representera mina kläder oavsett var min inspiration kommer ifrån. Allt föll på plats när strecket under texten kom dit och gav mer fart och flärd. Jag har tipsat om duktiga Mathias blogg här tidigare men här kommer en länk igen. Jag tackar och bockar för hjälpen. Den färdiga vävda etiketten kommer att vara svart med texten i guld. Det känns bra att kunna delegera uppgifter till någon som är kunnig och att inte alltid själv stå för hela processen. Hoppas ni tycker som jag att den blev finfin...


onsdag 17 mars 2010

Nytt stuff i butiken!







Jag fick vårfnatt idag när jag fick på Hell On Wheels på stereon och började plocka fram en massa godbitar från lagret! Här är några smakprov. Allt klarade jag dock inte att skiljas ifrån så det åkte tillbaka igen. Bland annat några ursöta sjömansklännigar som jag kanske vill använda som förlagor när jag ritar nya modeller till Bergelin. Samtliga kläder är newoldstock 60-80 tal.

tisdag 16 mars 2010

Kvinnokraft

Jag håller alltid lite utkik efter broderade bonader när jag går i secondhandbutiker. Jag tycker det är extra roligt när de har ett litet udda budskap. Eller som på den första här där det smugit sig in ett charmigt stavfel.
Oftast kostar dom löjlig lite pengar. Den här tror jag att jag gav 15 kr för. Men man börjar kunna se att textilt hantverk skattas lite högre och att priserna därför också går upp.

Det här underbart detaljrika och välgjorda konstverket är signerat min mormor. Motivet är relativt vanligt men det blir ändå helt unikt beroende på smaken och skickligheten hos den som broderat. Titta på detaljerna i det lilla smakprovet som jag förstorat upp. Helt underbart med en liten larv och en snigel ute på promenad. Jag får ett leende på läpparna bara av att ställa mig och titta på den en stund.




Budskapen är korta och koncisa och det är så sant som det står. Man får vad man förtjänar.

fredag 12 mars 2010

Pampuscher


Jag sprang på de här fina skodonen på en loppis för ett tag sedan. Det är ett slags yttersko i gummi att dra över finskorna för att skydda dem från blöta och smuts. När jag fotade dem gick det förbi en dam som stannade till och berättade att de också kan kallas för bottiner. Jag tycker det ser ut som att de skulle passa utmärkt tillsammans med ett par nättare snörkängor. När jag såg att det stod så här undertill på dem blev jag såklart sugen på att ta reda på mer. "Ryska Gummifabriksaktiebolaget i Malmö". Ryska gummifabrikanter i Malmö? Hur hänger det ihop?


I slutet av förrförra seklet var det ryssarna som var bäst på att tillverka galoscher av hög kvalité och dominerade även marknaden i Sverige. Det var nog helt enkelt lättare på den tiden att starta en lokal filial än att skicka varor över världen och därför hade även Malmö en alldeles egen rysk galoschfabfik. Herr Johan Dunker var modig nog att starta upp Helsingborgs gummifabrik 1891. Han ser rätt tuff ut på bilden här nere tycker jag.


Vid uppstarten stötte företaget på problem i tillverkningsprocessen. Vulkaniseringsungnarna krånglade och det första året kom hela vagnslaster med galoscher i retur eftersom de klibbade ihop och inte gick att använda. Det måste ha varit kämpigt men problem som måste lösas ställs nog i stort sett alla företagare inför. Speciellt under de första åren. Kvalitén går aldrig att tumma på eftersom bara nöjda kunder kommer tillbaka.


Andra som hade det kämpigt enligt våra mått mätt var arbetarna. De jobbade måndag till lördag i gummifabriken och lönen var 20 öre i timmen. Familjen Dunker verkar dock inte hört till den samvetslösa sorten eftersom de startade barnkrubban 1911. Ett dagis som var ett av de första i sitt slag i privat regi.

Mästarna på att tillverka gummigaloscher var som sagt Ryssarna och till Ryssland åkte Herr Dunker för att försöka luska lite men där kammade han noll. Fabrikanterna var noga med att hålla på sina hemlisar. Såklart! Istället fick han tag på kemisten von Gerkan som till slut kunde få ordning på gummimassan och dessutom ta fram en formula som var vassare än konkurrenternas. Det måste varit en ljuv seger när Ryska Gummifabriksaktiebolaget i Malmö tillslut införlivades i Helsingborgskoncernen 1927. Senare döptes hela företaget om till AB Tretorn. Ett par gummistövlar från Tretorn har nog de flesta svenskar burit någon gång i sitt liv.


Men kan det vara så att mina galoscher är så gamla som 30-tal? Svårt att tro att de kunnat hålla sig i så gott skick. De skulle alltså vara åttio år gamla? Om det stämmer är det helt fantastisk kvalitet. Fabriken i Malmö lades ner 1967 men då hade tillverkningen för länge sedan gått över till fritidsskor, gummistövlar och tennisbollar!

Tack till Föreningen Nordvästskånes Företagsarkiv.

torsdag 11 mars 2010

Pynta öronen

Idag hängde jag fram massor med nya örhängen i butiken. Det känns lite som att måla en tavla när jag fyller gallret med olika färger. Den här gången tycker jag det påminner om ett färgglatt påskris. Förresten funderar jag på att göra ett fastlagtsris med rosetter av färgglada servetter som vi brukade göra hemma när jag var liten. Är det nån annan som har gjort så eller är det ett lokalt småländskt fenomen?


Nästan alla örhängen här på bilden är clips och det brukar glädja många kunder som liksom jag inte har hål i öronen. Några har valt att låta bli för att de är allergiska andra för att de inte törs! Jag tillhör nog lite av båda sorterna. Alla örhängen här kommer från ett gammalt grossistparti. De har med andra ord aldrig varit ute i butik förut och de äldsta är så gamla som 40-tal.



Så här ser några av de äldsta modellerna ut och då var det skruvfäste som gällde. Är dom inte ljuvliga så säg...

tisdag 9 mars 2010

Virkat!


Jag råkade på Fröken Elsas virkblogg. Titta in och se hennes otroligt välgjorda alster och roliga musbilder. Så mycket socker men ändå inte för sött för mina smaklökar.

måndag 8 mars 2010

Marimekko och en stor dag!

En kär barndomsvän fyllde jämnt i helgen och jag var inbjuden att fira. Klart att hon skulle ha något riktigt fint. Jag och min pappa valde ut den här fina skålen från finska Marimekko. Och som vi firade!

De stormönstrade tyger som är typiska för Marimekko har aldrig riktigt fallit mig på läppen men med det här porslinet har de lyckats synnerligen väl. Såhär ser hela serien ut.

Företaget har funnits ända sedan 1951 och gör även kläder. Jag kikade i nacken på plaggen när jag var i butiken i Malmö och där stod att de tillverkas i Finland. Det är alltid trevligt när produktionen inte lagts ut på låglöneländer. Det känns mer okej att betala för ett märke som betalar för sig i sin tur. Ekologiskt tänkande tycker jag bör omfatta en återgång till mer lokal produktion. Sverige var för bara ca 30 år sedan ett land med omfattande textiltillverking.

Men visst gör de fina kläder också. Här två smakprov från deras senaste kollektion. Elegant hatt att gömma sig under och skitsnygg jacka. Mer hattar åt folket.

söndag 7 mars 2010

Audrey Hepburn

Jag såg Breakfast at Tiffany's för första gången i helgen! Jag förstår inte hur jag kunnat missa denna underbara film. Bilden är från min favoritscen där Audrey Hepbrun sitter och stickar under ett uppstoppat tjurhuvud. Lägg märke till katten som sitter och tittar på. Det hon stickar blir lika stolligt som hennes rollkaraktär den bedårande miss Holly Golightley. En av replikerna lyder som följer.
-I have this strange feeling, 
-that the blueprints and my knitting instructions got switched.
-I may be knitting a ranch house.


Jag blev såklart sugen på mer och ska snarast möjligt lägga vantarna på Funny Face
där Audrey spelar mot ingen mindre än Fred Astaire. Såhär tjusig är hon i sina

balettinspirerade kläder i den filmen. Min filmlangare The Math tipsade mig om
denna rullen. Han kan mycket annat än film också. Kika in på hans blogg.



Audrey Hepburn älskade kläder och visste vad hon klädde i. Tidigt upptäckte hon den
då okände designern
Hubert de Givenchy. Han i sin tur trodde det var superkändisen
Katherine Hepbrun som frågade
efter honom men fick nöja sig med Audrey!


Den här underbara klänningen kommer ur deras samarbete och är också hämtad ur en scen från
Breakfast at Tiffany's.

torsdag 4 mars 2010

Sneak a peek

Första klänningsmodellen till mitt nya klädmärke Bergelin. Dom blev såååå fina. Jag är jättenöjd och var tvungen att lägga upp en bild här. Det dröjer några veckor till innan dom finns i butik.

onsdag 3 mars 2010

Ensamvarg

I den här fina lilla lokalen på Simrishamnsgatan i Malmö höll jag till mina första år i butiksbranschen. Det syns inte här på men på den lilla gatsnutten låg även en parabolbutik, ett charkuteriet, ett bagerie, några mobilreparatörer och flera asiatiska importbutiker! Vi var ett fint gäng och trots att jag nog var det mest udda inslaget kände jag mig alltid välkommen. Det känns lite vemodigt att titta på bilder från då. Det var fina tider. Allt var spännande och nytt. En dröm gick i uppfyllelse och jag stod på egna ben.

För nästan exakt två år sedan tog jag det STORA beslutet att bli sambos med skivbutiken Rundgång/Deleted Art ett stenkast bort. Ett litet kliv på kartan men ett stort steg för mig som varit van att styra och ställa själv.


En av de stora fördelarna med att dela lokal är att man slipper sitta själv och titta ut genom fönstret. Hihi...

Och så klart en massa annat t ex större frihet både ekonomiskt och tidsmässigt. Det här var början på en rolig och tokig tid fylld av spännande musik, massor med nya fina vänner och fest fest fest! Vi tycker själva att kombinationen av våra tre butiker är en succé och det finns det andra som tycker också.


Enligt tidningen Vice är vi "the go to place" för den som letar efter kvalitetsmusik, fanzine, kasetter, mint vintage och handgjorda accessoarer i Malmö. Det är bara att tacka och buga! Tackar och bockar gör jag även för Stellan som tagit alla bilderna.