fredag 30 april 2010

Flitiga händer


Jag är väldigt glad i gamla tidskrifter och för ett tag sedan stötte jag på en som jag inte tidigare sett. Såklart införskaffade jag så många som plånboken tillät. Den gavs ut 1934-40 och var ett slags medlemstidning för Husmoderns Stick- och virkklubb. De jag har är från 1937 och har så många fina bilder att jag nästan blir lite illamående. Jag skulle vilja ha tid att sy upp allt! Jag måste komma på ett sätt att samla mina idéer så de inte rusar runt i huvudet på mig. Jag kan ju inte somna om kvällarna!

Det var ingen liten press som låg på kvinnor på den tiden Flitiga händer kom ut heller. De förväntades ekipera sig själva och hela familjen. Uppförandet och beteendet skulle alltid vara oklanderligt liksom hemmet. Vissa saker är dock desamma då som idag. Samtliga annonser handlar om hur du ska få vackrare hy, skinande hår, snyggare figur och så vidare. Jag är så innerligt trött på all reklam som säger att man inte duger som man är.

För er som gillar kläder från sent 30-tal kan jag rekommendera filmen Försoningen. Jag har velat se den ända sedan 2007 då den kom och jag såg den här gröna klänningen i en trailer. Det blev av för nån dag sedan och storyn var ju romantisk och fin och sådär men kläderna!!!!!!!! Oj oj oj.



onsdag 28 april 2010

Nyinkommet!



De här raringarna kommer från Skomakargränd i djupaste Småland. Trots att de är handgjorda efter konstens alla regler kostar de inte mer än 450 kr paret! Rött eller grönt skinn med ljus träbotten och gummisula.

Designskatt













Jag önskar att svenska sko och klädföretag använde sin designskatt bättre. Det finns många som varit verksamma sedan tidigt 1900-tal och som fortfarande är i full gång. Här uppe syns framsidorna av Tretorns skokataloger för återförsäljare under 40-60-tal. Tänka alla fina modeller som säkert gömmer sig däri. Hade jag varit Tretorn hade jag återanvänt några modeller varje år istället för att hitta på nya märkliga bara för sakens skull. Allt nytt är inte fult men allt gammalt måste inte vara passé. Vill ni se fler av de fina katalogerna hittar ni dem här. Den blå seglarskon som kom 1960 finns att köpa hos rara fröken Anna på Hemlängtan.

fredag 23 april 2010

Godbitar

Idag bestämde jag mig för att skiljas från de här finingarna. Men det bär mig emot. Finns på Som Ny från och med idag!

Skarprosa med fina knappdetaljer över fickorna. Fantastisk sommarklänning 60-tal. Knäpps med dragkedja fram. Storlek 36.


Maffig 80-talare med puffärm. Vit krage som går att knäppa loss. Skärp klätt i samma tyg som klänningen. Storlek C 36. Den här har varit riktigt dyr en gång i tiden. Från Ted Nicol.


Troligtvis också 80-tal. Vit genombruten broderad spets. Resår i midjan och knytskärp. Storlek 36 märke Petri.

Förklädesklänning i bomull också från Petri. Helt ljuvlig med djup v-ringad rygg. 70-tal storlek 34. Samtliga plagg är såklart oanvända med originalhangtags. Kostar 395 kr st.

torsdag 22 april 2010

Sigrid

Får jag lov att presentera Sigrid. Mer Bergelin och mig än så här blir det knappast. Kort bomullsblus med djupa veck vid midjan. Perfekt att stoppa ner i en kjol/byxa med lite högre midja men funkar lika bra utanpå. Mjukt rundad framtill och knäppt med fyra knappar.


Mina vävda etiketter till Bergelin har anlänt också. Nu kan man inte ta fel på var plaggen kommer ifrån. Den färdiga modellen kommer att bli pepitarutig i svart/vit eller marin/vit bomull och kommer finnas i butik snarast möjligt. Blusen på bilden är ett prov jag sytt upp av en fin bit tyg jag sparat i mina gömmor.


Hepp!

onsdag 21 april 2010

Beach 2010

Jag ääääääälskar att solbada. Så snart vädret tillåter slänger jag mig på hojen ner till ribban. Tårna i sanden, fikakorg och svalkande dopp. Kan det bli bättre!? Jag har sytt några bikinis som jag trivts bra med men nu är jag sugen på något nytt till denna sommaren. Jag letar inspiration och i mitt sökande stötte jag på de här roliga modellerna! Bilderna är hämtade ur BR. Liljefors vår och sommar katalog 1943.

De badkläder som finns att köpa nuförtiden tycker jag är lite för tunna. Ska man ha nåt så litet på sig så kan det väl åtminstone vara av ett stadigt tyg. Jag vill känna att allt sitter där det ska. Men ylle är nog inte ett alternativ för mig ändå. Har svårt att tänka mig att det kan vara ett skönt och praktiskt material vid sol och bad. Men titta på de underbara applicerade detaljerna.



Här är det andra doningar. Tyget är veckat med hjälp av resårtrådar sydda i kors på avigsidan. Dom är väldigt rara och påminner om en neonorange bubblig badräkt jag hade när jag var liten nån gång på 90-talet.


Sen kan det ju vara bra att skydda håret från sol och saltvatten med en tjusig badmössa!

tisdag 20 april 2010

Algots i Borås

I det stora klädpartiet jag köpte förra hösten med oanvända vintageplagg var mycket från Algots. Den här gröna trenchcoaten t ex. Jag blev nyfiken såklart och läste på lite.

Slitstarkt skulle det vara. Sport och fritidskläder till hela familjen var deras specialitet. Det uppdämda köpsuget efter 40 och 50-talets ransoneringstid föll väl ut för Algots som sålde kläder som aldrig förr. 1952 tillverkades 2 miljoner plagg, en siffra som växte till det dubbla 1967 vilket gjorde ett plagg på varannan svensk räknat på dåtidens befolkningsmängd!


Jag fick höra en historia om herr direktör Algot Johansson himself häromdagen. Händelsen ska ha ägt rum under företagets glansdagar ute på fabriksgolvet i Borås.

Algot fick syn på en kille som stod med händerna i fickorna och samtalade med en kollega. Han gick fram och meddelade denne att han omedelbart kunde gå upp på kontoret och hämta ut sin sista lön och sedan lämna sin arbetsplats för gott. Som svar fick han ett: Gärna det! Det var bara det att killen Algot just avskedat inte var anställd utan ett bud som kommit med en leverans.

Fabriken i Borås var alltså så stor att direktören inte kände igen sina egna anställda. Händelsen säger också en del om hur företaget handskades med sin personal. När det gick som bäst värvade Algots fabriker arbetskraft från runt om i Europa och omsättningen av anställda var hög. Det var inte ovanligt att nytillkomna gick vidare till någon annan arbetsgivare på orten. Effektivitet var högt prioriterat. De var väldigt tidigt ute med löpandebandmetoden som de införde med hjälp av en tysk ingenjör med suspekta nazistsympatier. 1920 hade Algots 1500 hemsömmerskor som sydde hela plagg och levererade. I den egna fabriken var då bara ett 30 tal arbetare anställda. Några årtionden senare var siffrorna de omvända.


Men som för alla svenska textilföretag väntade hårdare tider. Lönerna för svenska arbetare steg i mycket högre takt än i övriga Europa. T ex hade en svensk textilarbetare 11,25 i timlön jämfört med 1,20 för en portugisisk på sent 60-tal. Det är lätt att förstå att det inte gick att konkurrera på de villkoren. Algots envisades dessutom med sin ursprungliga affärsidé att tillverka lågprisvaror med hög kvalité vilket gjorde läget än värre.




Jag tycker det är fascinerad med historier som denna. Det familjeägda företaget var trots allt verksamma i modiga 70 år och allt började 1907 med en man som knackade dörr och sålde arbetskläder som hans hustru sytt. I det som var Algots fabrikslokaler huserar idag Textilhögskolan.




Jag gillar både deras logga och deras kaxiga slogan...

"Säg Algots det räcker"








Här hittade jag en del info och här några av bilderna.

lördag 17 april 2010

Nöden har ingen lag

Jag har sytt två Agathaklänningar av en fantastiskt fin bit klänningstyg som jag fyndat på loppis. Jag blev lite förskräckt när jag satt och klippte ut dem eftersom min chansning inte gick hem. Tyget räckte inte till alla delar. Istället för en fin skulle det nu bli två ofärdiga. Men så mindes jag alla finurliga råd som jag läst om i tidningar från 1940-50 då vissa tyger köptes mot kupong och var en bristvara.

Kläder bars tills de föll i trasor och snabbast slets t ex tyget vid armbågen. På första bilden har delar från framstycket klippts ur och använst till att lappa ärmar och ersatts med nytt kupongfritt. Här följer några fler artiklar med samma grundidé. Ibland kan det vara kreativt givande att arbeta under press.


Samtliga bilder är hämtade ur Husmodern.


Jag gick således och handlade mig en bit tyg som gick bra tillsammans med det mönstrade. Jag tycker det blev riktigt snyggt. Kanske till och med bättre!


Jag är mycket förtjust i knapparna. Det syns inte så bra på bilderna men det är riktig pärlemor och de är så härligt stora !

fredag 16 april 2010

Pricken över i

Idag är jag trött efter att ha varit sjuklig hela veckan. Jag trodde det var vår men det var det visst inte sjukan drabbade även mig! Aldrig är man väl så blek som på våren innan solen fått sätta lite ros på kinderna. Jag är närmast genomskinlig. Man kan behöva piffa sig lite extra och här kommer några roliga och användbara tips ur Stilmönsterjournalen 1951.


Scarfsen hålles i hop med ett matchande band i rosett.


Vänd uppochner på en bukett vårblommor och sätt den på huvudet! Hihi!


Eller lite mindre djärvt. Fäst levande blommor på kragsnibben.


Nytt för våren -51 en stel rosett runt ena ärmen.

Eller varför inte dra en scarf genom knapphålet på jackan eller kavajen -enkelt och chict!

För dig som vågar lite mer matcha scarf och näsduk i samma tyg!

söndag 11 april 2010

För sisådär tre år sedan...

Den här käcka bildserien gjorde vi åt Smålandsposten i Maj 2007 och jag tycker de tål att visas igen. Tjejerna på bild är söta Sophie T och Maya F och bilderna har Sofia Qvarnström på Sproduction tagit. Rubriken till artikeln löd "Martina Röed skapar tidlöst mode". Lite pompöst påstående men det stämmer bra med min vision. Samtliga plagg kom från min butik och många av dem är ur min egen tillverkning. Den rödprickiga klänningen har jag fortsatt sy upp i olika färgställningar. En favorit hos både mig och mina kunder.


Jag gjorde små huvudbonader åt modellerna som blev rätt bra tycker jag. Den här är gjord av små virkade dukar.




Det vita linnet med brodyr ingår i mitt bassortiment och finns även i svart.

Vi var i området Kirseberg i Malmö och de gamla låga bostadshusen blev en vacker exteriör.

onsdag 7 april 2010

Bergelin fin

Undersköna Julia M modellar klänning från Bergelin. Lisa Arfwidson har fotograferat. Damer med talang! Det gillar jag och jag gillar verkligen de här bilderna.


Jag har en Agatha special på gång från min egen syateljé. Den kommer gå i grått och blått och görs endast i två exemplar. Mer räckte inte den blommiga stuvbiten till.



Under påsken har jag jobbat med en sommarblus som snart kommer att finnas tillgänglig. Stay tuned! Det här är bara början.

tisdag 6 april 2010

Grytlapp singel!

Den här idén kläckte jag för säkert tio år sedan. I helgen tog jag hjälp av mor med virkandet och nu finns de här fina grytlapparna att köpa i min butik. Bilden tog jag i vårt skyltfönster där de ligger tillsammans med några fina skivsläpp. Behöver ni tips på ny bra musik kolla in bandet VED som bland annat släppts på vinyl av Malmölabeln Lugnet. Skivan skymtar i nedre högra hörnet och rekommenderas starkt!