tisdag 29 juni 2010

Ur gömmorna!

Jag letade fram de här söta halsbanden ur mina lådor igår. Troligtvis från 70-talet. Det ligger en liten torkad blomma i. Om man vill kan man ju byta ut den mot en ny som påminner om en fin dag just denna sommaren. Finns i butiken i Malmö i begränsad upplaga!

måndag 28 juni 2010

Festivitas

Jag fick möjlighet att följa med Sweden Special gänget på utflykt i helgen till South Island Rumble i Danmark. Där spelade bland annat den här mustiga karlen och han visste vad han gjorde han. Svängde nåt rent djävulskt.


Tyvärr kan jag inte dansa och det kändes lite underligt att bli uppbjuden till pardans titt som tätt. Man vill ju inte göra någon besviken som är modig och sträcker fram en hand. Det fanns ju andra som kunde och vissa som inte kunde men som dansade ändå och så förstås dom som dansade omkull! Såg till och med en dam som spräckte sömmen på sin kjol mitt över rumpan i en vild svängom. Rajtantajtan i Danmark är av en helt egen kaliber.

torsdag 24 juni 2010

Just ja!

Liten intervju för Malmöspionen hittar ni här samt fler bra shoppingtips från Malmö. Där har jag lånat bilden också. Tittyyyyyt!

Missförstå mig rätt!

Jag tycker om att fynda och REA-skyltar lockar in mig i butiker jag annars aldrig besöker. För den som inte har så mycket pengar att röra sig med kan det vara enda möjligheten att köpa det man länge suktat efter. I år verkar sommarrean nå nya höjder långt innan säsongen spelar på sista versen.

På nyheterna vittnar handlare om att en kall vår lett till sviktande köplust hos konsumenten. Men är det inte mer än så? Hur mycket förväntas vi egentligen konsumera. Varför är inte ett bra resultat bra om det inte överträffat fjolårets?

Just nu pågår stora demonstrationer i Bangladesh mot för låga löner och farliga arbetsmiljöer hos tekoindustrin. H&M har stora delar av sin produktion där och vad tror ni händer när det företaget säljer ut sina produkter till halva priset här i Sverige på den stora sommarrean? Inte blir det mer pengar till de som sitter och syr plaggen dag ut och dag in i alla fall. Trycket på låglöneländer att producera än mer till än lägre priser torde istället bli än hårdare.

Bromsar vi hela karusellen något och slutar överkonsumera skulle alla led tjäna på detta. Vår jords resurser räcker längre, konsumera färre kvalitetsvaror till lite högre pris och arbetaren kan få en dräglig lön för utfört arbete och lita till din egen smak så kan förra årets favoriter tas ner från vinden och användas igen. Då skulle inte heller butikerna behandla säsongens varor som skräp två månader efter att de först hängts ut.

Som sagt missförstå mig inte. Att köpa sig något nytt och fint är roligt och inte något hemskt. Vackra kläder är ett av mina största njutningsämnen i livet. Men tänk efter när du står där i kassan upprymd över ditt fynd. Vem får betala för att du skall njuta. Antagligen din favoritbutik, textilarbetaren och vårt enda hem i universum planeten jorden.

Lite hårda ord men vissa saker bör inte förbli osagda.

Men nu är det snart midsommar och fint väder ska det bli i alla fall i vår del av landet. Så ha det riktigt fint och njut av det och dem ni gillar bäst!

tisdag 22 juni 2010

Clip clop

Nya newoldstock clips i webshopen! Kika in för fler modeller.




fredag 18 juni 2010

Roadtrip

Jag har nu en gång bestämt mig för att i min butik ska man hitta det som inte finns någon annan stans. Arbetet med att hitta roliga saker att köpa in tar mig till alla möjliga omöjliga platser och möten med människor jag annars aldrig mött. I veckan tog det mig till min stora förtjusning till vår egen sommarstuga. Det var ett allt för kort besök förstås men snart ska jag unna mig lite semester. Småland är magiskt såhär års. Midsommarblomster, nyponrosor, klöverblom och ängar fulla med smörblommor. Det kniper i hjärteroten.


En liten stund på bryggan i kvällssolen fick jag i alla fall. Resultat av resan ser ni snart i butiken och webshopen. Hepp karamell!

tisdag 15 juni 2010

Jag har hört att solen ska komma!

Då kommer de här väl till pass. Superfina retrobrillor i grönt från Kitsch. Kom in idag. Finns i butiken och i webshopen för 150 pix. Skynda fynda!

måndag 14 juni 2010

Sigrid bäck och bölja!

Rykande färska från ångpressen! Vår nya blusmodell Sigrid. De blev verkligen helt fantastiskt fina. Vitochblårutig, stadig och sval bomull i bäck och bölja. Vår sömmerska har som vanligt gjort ett oustanding jobb.
Framtagen med inspiration från ett 50-tals original. Lite ändringar här och var för att passa samtiden och öka komforten. Jag gillar verkligen att den är luftig under armarna men nyper åt i midjan. Köp den i vår webbshop.

söndag 13 juni 2010

Bling bling

Ni har väl inte missat de här godbitarna! När jag packade upp dessa ur mina lådor blev jag helt lycksalig. En hel uppsättning med 40- och 50-tals örhängen. Mängder med olika modeller och alla oanvända från en nerlagd grossistfirma.



Alla har de skruvfästen vilket passar er som inte tagit hål i öronen! Kika in på shopen under rubriken newoldstock-smycken för fler modeller.

torsdag 10 juni 2010

Autodidakt

För en åttiotalist som jag har det här med att gå i skolan inte bara känts som en rättighet utan ibland också som ett tvång. Det är konstigt hur snabbt saker kan förändras. På mina mor- och farföräldrars tid var 6-7 års folkskola det normala. Att läsa längre än så var ytterst få förunnat. För våra föräldrar var studenten något väldigt fint som långt ifrån alla uppnådde. För min generation är det praxis att skaffa sig en högskoleutbildning innan man ger sig ut i arbetslivet. Vad innebär det för en sån som jag som valt att utbilda mig genom att arbeta? Har detta något värde på arbetsmarknaden eller har jag varit dum som inte sett till att skaffa mig en examen?


Det är alla tiders att det numera finns möjligheter för alla att studera och utbilda sig till det yrke de vill. Dessutom med ekonomiskt stöd från staten. Det behöver inte längre vara en klass eller könsfråga. Malmö högskola driver t ex ett fantastiskt program som heter Näktergalen där högskolestudenter agerar mentorer åt skolbarn och skapar möten mellan olika sociala grupper. Något som barnen på bilden här ovanför nog inte kunde föreställa sig i sin vildaste fantasi. Spännande förebilder och vidgade horisonter lägger grunden för egna drömmar.


Det jag däremot vill invända mot är den enkelriktning som följer ur den studerandeglorifiering som nu råder. Det är lätt att hamna utanför det system som är till för att hjälpa och skydda. Det finns en utstakad plan att följa och gör man inte det kan det vara svårt att få del av det goda! Jag har mött många tjänstemän som klappat en på axeln för det jobb man utför men som inte kan hjälpa till utanför de ramar som redan satts upp. Det är en trygg apparat välfärdsstaten men det är också en tungrodd sådan.


Det man inte kan uppnå saknar man. Det man har i överflöd uppskattar man inte. Vi ska låna för att studera för att få arbeta för att tjäna pengar för att kunna konsumera och betala av lån och av konsumtion och fyra veckors semester ska vi bli lyckliga. För att vara säkra på att kunna fortsätta konsumera på ålderns höst måste vi dessutom i god tid börja pensionsspara. Har man hoppat av någonstans på vägen är man i laglöst land där man får klara sig själv.


Jag önskar fler ifrågasatte varför de gör vad de gör och vilka motiven till deras agerande är. Eller är det jag som har missat hela poängen kanske =). En positiv sak som följt ur allmän skolgång är i alla fall alla fina skolkort som lämnats åt eftervärlden. Det här kan lätt bli beroendeframkallande märker jag. Att leta gamla skolfoton alltså.

onsdag 9 juni 2010

Påfyllt!


Nu finns träskorna inne i fler storlekar igen! Köp dem här i vår webshop!

Fåfängans många ansikten!

Fåfängan har tagit sig många underliga uttryck genom tiderna. Allt från brödbullar i håret till bortopererade revben. Jag hittade en rolig anekdot om uppfinningsrikedomen hos tjejorna på 50-talet när kjolarna växte i omfång och helst skulle stå ut som en lampskärm. För vad är väl en helcirkelkjol utan extra stöd av en underkjol.


Moltex i Svedala tillverkade vid denna tiden bland annat diskunderlägg i skumplast. Ledningen för företaget förundrades när butiker helt plötsligt ökade sina beställningar tiofaldigt. Av en hemsömmerska som anlitades av firman fick de så reda på att det syddes underkjolar av deras produkt i hemmen. Det gick åt 3-4 underlägg till en kjol. Därav den stora åtgången. Då togs det i ilfart fram en ny produkt särskilt avsedd för detta ändamål som omedelbart blev en storsäljare. Snart hoppade fler firmor på samma trend och förfinade produkten som ni kan se på bilden. Min källa är boken "Det är en konst att leva-men härligt" av Rolf Johnson.

söndag 6 juni 2010

Nytt i webbshopen!

Finfina klänningar. Oanvända och alldeles alldeles underbara! Ni hittar dom och mycket annat här!





fredag 4 juni 2010

Idag firar vi lite!

Varje fredag klockan fem har vi lite fredagsöl alternativt fredagsäpple för den som vill komma och spisa lite skivor under avslappnade former. Just idag pågår även Rundgång och Deleteds stora REA på begagnad vinyl! Dessutom firar vi att Som Nys webbshop är färdigställd. Kom förbi vet ja! Den här fina bilden hittade min kollega Dennis åt mig. Å förresten. Jag har köpt chips!

onsdag 2 juni 2010

Den som väntar på nåt gått!

Snart borde de nya blusarna vara klara! De kommer finnas i S och M och säljs bara via vår webbshop och i butiken i Malmö. Den på bilden är ett provex. De färdiga kommer vara i blåvitrutig bäckochbölja. Sval sommarbomull då förstås!


Jag tycker så mycket om färgen på den här kjolen som jag köpt på secondhand. Märket heter Sting! Banden som är flätade i hällorna på linningen är en synnerligen fyndig idé. 70-talet när det är som bäst.

tisdag 1 juni 2010

Ta daaa!

Med hjälp av de eminenta herrarna Markus K på You and I som designat och Fred G som programmerat finns nu Som Ny på nätet. Jag kommer fylla på webbshopen med fler produkter så fort jag bara hinner.




Målet är att Som Ny alltid skall ha ett unikt och annorlunda utbud. Det ska finnas nåt för alla smaker och plånböcker. Nu även oavsett var i Sverige du bor. Adressen är www.somny.se. Håll till godo!