tisdag 27 juli 2010

Snygga frisyrer och kläder






Ett stycke historia

Det här är i och för sig en annons men som sådan väldigt intressant. Det ger en inblick i hur tillverkning av tyg kunde gå till i 40-talets Sverige. Material hämtades i skogen och förvandlades till konstsilkemassa. Skeppades till Italien för förädling och sedan tillbaka igen. På hemmaplan spanns tråd av den hemvända konstsilkefibren som vävdes till färdiga tyger att färga in och trycka på.


Tempo kom som en storm och skövlade vackra stadscentrum då äldre hus revs för att göra plats för den hypermoderna butikskedjan. Första butiken låg i Stockholm och byggdes 1933. Centralt och funktionellt skulle det vara. Kampen för att bevara den gamla sortens specialiserade småbutiker hade börjat. Den pågår än idag. Nu konkurrerar de även med de enorma butikskomplex som växer upp som giftsvampar utanför alla våra större städer. Tempobutikerna heter idag Åhlens.

Snygga annonser





Inte ett dugg överdrivet! Så där känner jag alltid inför dagens första kopp.


Samma gamla problem. Andra lösnignar.






Omslagsflickor




En riktig slöer dag!

En av mina sällsynta semesterdagar spenderade jag så här. Det var underbart. Passade på att fota lite från den stora högen Husmodern jag hittade hemma i morsans gömmor. Håll till godo.

måndag 26 juli 2010

Home sweet home

Här har jag spenderat mången av min barndoms somrar. Släktgård uppförd på 1700-talet och renoverad på 70-talet av min mormor och morfar. Välkomna in i farstun!


Köket. Kanske världens finaste kaffeburk. Står ovanför vedspisen som vi inte använder längre sedan vi fick in el.


Lekfulla muggar i emalj. Perfekta att dricka röd saft ur. Målade gamla plåtburkar att ha besticker i.



Blå rummet


Stora rummet nere



Gröna rummet. Här ska tant Bergelin som fått ge namn åt mitt märke ha bott och stickat strumpor och drömt om vackra klänningar fram till 1951.


Fina låga dörrar på övervåningen.



Handtryckta hjärttapeter stora rummet uppe.


Svampstolar av kabelrullar från ett bygge målade och försedda med batiktyg och stoppning.


Alla golv täcks av meter efter meter med trasmattor i härliga färger. Här röda mattor mot blåbetsat plankgolv. Mattorna har mormor bankat ihop i sin källare. Samma färger olika randning.


Rödmålade fönsterkarmar.


Trots att jag varit där så många gånger upptäcker jag alltid nya detaljer jag gillar. Hela huset representerar min historia och estetiska uttryck.

lördag 17 juli 2010

torsdag 15 juli 2010

Hattmakare

Jag blev tipsad om modist Karin Linder. Hon gör väldigt fina saker. De här och fler modeller hittar ni på hennes hemsida. Modist verkar vara ett roligt yrke. Man kan inte haffsa ihop hattar. Det krävs nogrannhet och tålamod. Tror jag i alla fall! Jag skulle vilja lära mig att göra hattar.





Tänk att det för inte så länge sedan var obligatoriskt med hatt i många sammanhang. Det måste varit kämpigt för den som inte hade så mycket pengar att se till att hela familjen var med hatt. Eller kanske de var lite billigare att köpa förr? Jag har lite planer på att försöka mig på några stickade hattmodeller som jag hittat i en bok från 30-talet. Hmm vi får se vad som hinns med.

måndag 5 juli 2010

BILLIE & the KIDS "Red Hot Mama"

Något trevligt att väga upp ilskan med. Det här bandet var vi och såg igår på anrika Far i hatten! Åttamanna swingband från Kroatien med en jätteduktig sångerska. En magisk ljummen sommarkväll på dansbanan med förträffligt trevligt sällskap dessutom. Jag måste lära mig att dansa. Det här duger ju inte =).