onsdag 27 oktober 2010

Nytt och påfyllt!













Lite godsaker från Kitsch. Glöm inte att frakten på smycken bara är 20kr i webbshopen! Därefter tillkommer en femma per icke skrymmande vara du lägger till ordern!

måndag 25 oktober 2010

Nerd alert


Det är nog ingen strykande åtgång på den här boken som gavs ut 1947 och som beskriver handelsfirman Fougstedt i Malmö under 90 år men jag tycker det är döspännande! Tänk bara! Ett klädföretag som överlevt två världskrig och hängt med i modets nycker från krinolinens dagar fram till 1968.


Butiken som låg på stortorget i Malmö startades av Carl August Fougstedt 1857. Innan dess hade han jobbat upp sin erfarenhet hos en annan handlare i stan. Hans tidigare arbetsgivare fick gå i borgen för att ynglingen skulle bli kvar i Malmö minst sex år för att han skulle få sitt burksap och kunna öppna eget. Vem som helst kunde inte bara slå upp portarna till butik på den tiden. Det krävdes tillstånd och intyg. Det här var alltså långt innan industrialismen kommit igång på allvar i Sverige. Vart kunde köpmän få tag i sina varor undrar man? Med tiden startade Fougstedt egen tillverkning av kappor och pälsvaror som ni ser på bilden ovan.


Alla kunder bjöds på snus ur den stora näverdosan som stod på disken. Hmmm... kanske något att ta efter. Det som började med försäljning av metervaror till skräddare utvecklades i takt med övriga samhället och kom att erbjuda konfektion producerad enligt löpandebandmetod.


Några fina bilder av modet och produktionen det året boken gavs ut. Fougstedts kappor var av mycket hög kvalitet och var hett eftertraktade bland damer i Malmö med omnejd. Kika in i webshopen. Där finns en oanvänd Fougstedtkappa till salu.


Butikens exteriör och några ur den stora skaran som arbetade för Fougstedt 1947. Deras logga pryddes med en silhuett av Karl X Gustav statyn som står mitt på Stortorget. Där fanns innan 1896 en form av vattenkonst istället. Låter finare än en krigarkung tycker jag nog.

Vilken dröm att ha allt samlat i samma hus. Kontor, designverkstad, skyltateljé, kapptillverkning och butik. Så skulle jag helst vilja ha det men tidsandan är emot mig. Vi i Sverige ska inte producera vi ska bara vara innovatörer säger man i Kina som vill bli hela världens fabrik. På nyheterna talas det om den stora omställning vårt samhäller måste genomgå för att hänga med i utveckligen när även den tyngre industrin lämnar landet. Jag hoppas verkligen att det inte blir så.

tisdag 19 oktober 2010

Fryser ni?


Jag har lagt upp lite varma kappor och jackor i shoppen. Kika in vet ja! Kappan på bilden är från anrika Fougstedts i Malmö som tillverkade kappor som minsann skulle hålla mer än en säsong. Jag har beställt en bok från 1947 som ska handla om just den firman och vara sprängfylld med bilder. Spännande. Fortsättning följer.

Elastan i kläder och glas i telefoner!

Jag blir stressad av det höga tempo som vi förväntas konsumera i. Det gör mig förvånad att konsumenten inte förstår den makt de besitter över den hysteriska kommersen som råder. Köper alla utan att ifrågasätta snurrar allt vidare. Det krävs egentligen inte mer än att vi stänger plånboken och säger nej tack då och då.

Ett exempel. Mer än varannan jag känner är ägare till en I-phone och i stort sett samtliga av dessa har fått byta ut skärmen av glas och bekostat detta själva. När jag frågar varför de accepterar denna orättvisa får jag till svar att de tappat telefonen i golvet eller nåt liknande och får skylla sig själva? Vadå skylla sig själva? Det är fråga om en produkt som är framtagen för att du skall kunna ha med dig allt du behöver i telefon, kamera och datorväg vart du än är. Men den skall inte tåla att tappas? Jo visst men jag fick den i stort sett gratis heter det då. Bara 400 kr i månaden. Det är 400 kr mer än innan mobiltelefoner och internet fanns? Skapade behov ger nya marknader och vi går ner oss mer och mer i skuldträsket där avbetalningar och abbonemang slår oss i ekonomiska bojor.

Titt som tätt måste jag slänga strumpor, tights och underkläder då det börjar titta ut små plasttrådar genom tyget. Att göra plagg som strechar med hjälp av elastan är ju såklart på ett sätt en befrielse. Det är skönt när det inte sitter åt och klämmer. Men det är också ett sätt för klädtillverkare att göra det enkelt för sig. Konsten att skulptera kläder kring kroppen blir inte så viktig då en storlek passar alla. Men det har ett pris. Plasttrådar åldras inte vidare bra och plagget får en kortare livslängd. Varken miljövänligt eller ekonomiskt. Men vem orkar bry sig om sådana saker. Det är bara att köpa nya.

Ny teknologi och nya material är inte enbart av ondo men vi låter den och vårt köpsug styra en farligt stor del av våra liv. Jag har min pappas 40 år gamla stereoanläggning hemma som fungerar utmärkt men datorn jag köpte för fyra år sedan för dyra pengar är redan på väg att ge upp. Ja just det jag sa redan! Fyra år är ingenting och jag är övertygad om att kunskapen om hur man gör hållbara produkter inte gått förlorad. Det är bara ingen som är intresserad av den. Inte producenter och inte konsumenter. För hur skulle det se ut om man gjorde prylar som höll ett helt liv.

måndag 18 oktober 2010

Sharp Shirter Realisation




Våra mjuka underfundiga t-shirts från Amerikanska Sharp Shirter finns nu till sänkt pris. Passa på innan storlekarna tar slut! Finns i butiken och på webbshopen!

fredag 15 oktober 2010

Nytt i butiken!

Nu har de anlänt till butiken och här i webbshopen! Vi är stolta att vara först ut med att sälja dessa underbara skor i Sverige. Utmärkt finsk kvalitet från en mindre tillverkare som varit verksam sedan 60-talet. Mjuka som en handske och tidlöst snygga. Så här bär jag mitt par idag! Finns i storlek 36-41. 895 kr.



måndag 11 oktober 2010

fredag 8 oktober 2010

Glömda platser och glömda människor

Jag är en blödig tjej. Lite i överkant säkerligen men jag kan inte hjälpa det. Att jobba som sorterare på Emmaus och Myrorna var med andra ord inte det bästa jobbet för mig. Där förväntas du i ett snabbt tempo gå igenom resterna av en annan människas liv och sortera in i skräp och användbart. En sliten favoritkaffekopp har inget marknadsvärde men är laddad med den omsorg någon lagt ner på att äga och använda den. En låda med kryddpåsar noga återförslutna med gem och gummisnoddar är en liten del av någons vardag. Äckligt för den som packar upp ur en svart soppåse.

Om ni missade Glömda platser på K-special se det på svt play omedelbums! Jan Jörnmark dokumenterar övergivna miljöer i Sverige och Europa ur ett ekonomihistoriskt perspektiv. Vad hände efter rekordåren och vad blev det av alla lokaler där tillverkningsindustrin höll till.


I programmet säger Jan själv att om han varit lagd åt det romantiska och sentimentala hållet hade han gått under av ett besöka alla dessa platser. Här hittar ni hans hemsida och fler bilder från övergivna platser. Bland annat den här som är tagen i en av Borås nerlagda textilindustrier.

torsdag 7 oktober 2010

Testing testing


Jag jobbar alltid med att ta fram nya modeller. Ibland i fantasin ibland vid symaskinen. Här ett exempel på work in progress. Blus med gosskrage och ärm med sydda veck som var vanligt på 40-talet men som inte syns så ofta längre. Håll utkik i butiken! Ibland hamnar några av provplaggen där.

tisdag 5 oktober 2010

Moralnostalgi


För några veckor sedan blev jag ombedd av en av Malmös gratistidningar att berätta vad jag tror ligger bakom den stora retrotrenden i modet. Närmare bestämt vurmen för stilar från den första halvan av 1900 talet. Inte mycket av det jag sa fick plats i artiklarna och därför vill jag utveckla mina tankar kring detta lite mer här.

Jag tror att många av oss känner en längtan efter något som vi har svårt att sätta fingret på vad det är. Min förhoppning och teori är att det skulle kunna vara ett vänligare och mer hänsynsfullt klimat människor emellan. Detta tar sig uttryck i en idealisering av gångna tiders estetik när etik och moral i alla fall på ytan var mer lättförståelig än idag.

Jag har alltid haft en närmast manisk längtan efter något annat än det som omger oss till vardags. Mer civilkurage, omtanke och självuppoffring.

Ingen av oss önskar väl sig tillbaka en tid när barn fick löständer i konfirmationsgåva, alla svenska medborgare inte hade rösträtt, barn utom äktenskapet kallades oäktingar, det var vanligt med 12 timmars arbetsdag, homosexualitet var olagligt, det fanns många fler obehandlingsbara sjukdomar och så vidare. Men det är intressant om vår frigörelse från den gamla tidens moral och etik leder oss tillbaka dit vi började men i en omarbetad form.

Istället för att resa jorden runt för att finna sig själv väljer fler unga människor att gifta sig och bilda familj. När var och varannan trampat jord i världens alla hörn blir istället det motsatta en utmaning. Att stanna upp och bita ihop. Begränsningar blir en befrielse.

Det finns en annan aspekt av hela den här diskussionen som jag vill återkomma till vid senare tillfälle som spelar stor roll i mitt intresse för historiskt mode. Nämligen att kvalitet och yrkeskunnande inte längre värderas högt i ett slitochsläng dominerat köpklimat.

Ann på Grönkulla symboliserar moralnostalgi i allra högsta grad för mig och gjorde starkt intryck på mig som liten dagdrömmande flicka =).