torsdag 31 mars 2011

Nytt på väg!

Karameller till håret från vår egen smyckelinje Stand Up Girl. Proverna kom igår och ser fabulous ut!

tisdag 29 mars 2011

Nytt och påfyllt!

Vi har fått in ännu ett parti new old stock örhängen. En del påfyllning av tidigare modeller men även mycket nya stilar. Kom in och kika i skåpet =).



söndag 27 mars 2011

Ett stycke historia i min hand!

Jag har kommit över dessa fullkomligt sagolika plagg från en gammal lanthandel i Småland. Troligen från 50-talet, helt oanvända och med fabriksetiketten kvar! Enligt mig blir det inte mycket bättre än så här. I just den stilen jag själv gillar också. Avskalat och praktiskt när det är som mest dekorativt. Perfekt passform och tyg av en kvalitet som bara inte görs idag. Det är så man vill fälla en liten tår.





Klänningarna är i stadig mönstrad bomull och knäpps hela vägen framtill. Blusarna av bomullspoplin i vacker pastell mjuk som en kind. Detaljerna är fulländade. Små bälten hör till klänningarna som också har stora snygga fickor med nedvikt överkant. Blusarna kan knäppas upp i halsen med en dold knapp, har fina uppvik på ärmen och massor med formveck och rynk.





Sjömans Textil AB från Västerås är det som tillverkat dem. På den vackra etiketten står det dessutom Fuga. Jag har inte hittat så mycket information om dem och skulle gärna vilja veta mer! Någon som vet? De kom ett årtionde senare att tillhöra Kooperativa, alltså Konsum, och gick samman med Slitman som tillverkade yrkeskläder.

fredag 18 mars 2011

The urban sombrero!

Seinfeldt! Vilket genialt program. Jag har sett samtliga avsnitt många gånger om. I några episoder jobbar karaktären Elaine Benes åt J. Peterman med att sätta ihop en postorderkatalog. Där saluförs bland annat reproduktioner av antika plagg med hjälp av kolorerade teckningar och exotiska berättelser om hur författaren kommit över plagget. Inte visste jag att företaget verkligen finns på riktigt. Startades tydligen upp igen efter en konkurs med hjälp av John O'Hurley (som spelar Peterman i serien). Jag beställde hem den och se här vad man kan hitta...


1945, Anywhere USA.


40s Celebration Blouse

He was finally back.

They didn’t know each other before he left.

Not really.

A whirlwind courtship.

A passionate honeymoon, and then the tearful goodbyes.

When he came back, she was all decked out in red and rhinestones to greet him.

It wound up draped over the bed post.

40s Celebration Blouse

(In the middle of the night it somehow found a padded hanger.)

They were getting to know each other again.

True, there would be time to see if they liked the same books, the same movies, the same people, but that could wait.

40s Celebration Blouse

40s Celebration Blouse (No. 2858). Exquisite lines of the original 100% silk crepe de chine. Comes fully armed with crystal rhinestone buttons, adjustable cuffs and long point collar. Gathers along front and back yolk, wrist and peplum.

“Do you get up at five-thirty every morning?” Imported.


Women’s sizes: 2 through 18.

Colors: Steel Gray, Red.



1947 Dress.


1947 Dress

The most flattering dress of the 20th century.

Full, sweeping skirt and shaped bodice, for artful emphasis on legs, hips, waist, and bust.

Rita Hayworth wore it. Coeds and secretaries wore it. Your mother wore it. Women looked wonderful in it.
Still do. And always will.

Unless the female form undergoes some kind of radical transformation.

1947 Dress

Long-Sleeve 1947 Dress (No. 1732) for warm weather, deliverance from the boxy, skimpy cut of WWII utility fashions. Pure cotton, with the same swinging sweep and sash ties as the short-sleeved version. Same V-neck bodice, darts at bust, and waist. Same notched collar to stand up pertly, if you wish. Three-quarter sleeves.

This one definitely belongs in your closet.

1947 Dress

Women's sizes: 2 through 20.

















fredag 11 mars 2011

Work in progress!

Typiskt Bergelinplagg det här. Enkel modell men med genomtänkt passform. Fin ringning bak och midjeveck som är öppna från midjan och ner. Det gjorde lite ont i mig att klippa i det här tyget. Fick det av en min kära vän Kajsa som fyndat det på loppis. Blå och röd prickig bäck och bölja, as good as it gets! Det hade rent av räckt till en hel klänning men kändes helt rätt till ett prov i den här modellen.




Förlaga en modell från tidigt 60-tal. Fin att stoppa ner också.

torsdag 10 mars 2011

Oemotståndligt!

Ni som varit kunder hos mig från allra första början vet att jag hade mycket lokala förmågor som sålde hos mig tidigare. Under åren har jag ändrat i sortimentet och lokal design har fått ge plats åt framförallt vintage. Men när jag fick syn på de här halsbanden via omvägar sökte jag själv upp källan och bad att få ta in dem. Så otroligt fina. 250 kr stycket.




torsdag 3 mars 2011

Nytt och påfyllt från Freddies idag i butiken!


De här tjusiga topparna bland annat för 350 kr stycket. Plus en ny fin jeansmodell med ficklock.

onsdag 2 mars 2011

Work in progress

Några ändringar på skjortblusmodellen senare och jag känner mig nästan nöjd. Men bara nästan. Rynk vid ärmen utbytt mot veck. Rundade slitsar i sidan gör den lättare att knyta istället om man vill.



Jag brukar sy proverna i vintagetyger. Modellen blev riktigt fin i rutigt! Tänk om man kunde få tag i ett par hundra meter av det där. Med tanke på alla grafiska designers verksamma i vårt land borde det finnas ett stort utbud av konfektionstyger. Förr i tiden åkte de svenska fabrikanterna ner till Europa och köpte upp mönster. Nu finns formgivarna men inte textilindustrin. Lite sorgligt.