torsdag 30 juni 2011

Lata sommardagar!

Jo okej då! Som Ny vilar ibland också men inte så länge =). Under semestertider kan det ta lite längre tid att få webbordar levererade. Bara så ni vet. Vi hoppas ni kan ha överseende med detta och gör vårt bästa för att få iväg dem så fort som möjligt. Glad sommar!

söndag 26 juni 2011

Upphittat under helgen!

Två underbart vackra yllefiltar med en mönstring som jag inte sett förut. Försöker klura ut hur gamla de kan vara. De ser inte ut som de jag sett i kataloger från 40 eller 50-tal men stämmer inte heller med färgskalan från 60-tal. Kan de vara så gamla som 30-tal eller ännu äldre ändå? Den organiska mönstringen påminner om blomkrukor jag sett som hör hemma runt sekelskiftet 1900 men då skulle de inte vara i så fint skick. Det här blir en nöt att knäcka. Men som sagt fantastiskt fin kvalitet och färgställning. De fanns i ett fint hus där jag var gäst under midsommar.


Där hittade jag även lite lugn och ro för själen och en ny sida av Småland. Inte visste jag att det kunde vara såhär dramatiskt och kuperat. Vacker vy över Vättern.

onsdag 22 juni 2011

En modig man.

Att bli den människa man skulle kunna vara är något som många av oss kämpar med.

Sen finns det de som aldrig varit annat än sig själva från dag ett. Det frestar nog på att vara sån. Så länge som så många av oss är rädda för att vara de vi är kommer det vara så. De som vågar kommer ha det svårt.

Jag står med pekpinnen i högsta hugg och förebrår när någon hittar på dumheter men innerst inne gläds jag åt att min egen värld just har öppnats upp lite till. Jag vill också men behöver hjälp med att se att det går och oroar mig för dem som går längst fram.

Det pågår en fruktansvärd massa slöseri med människolivstid. Om vi nu ska leva så kan vi lika gärna leva ordentligt. Vad har vi att förlora. Det slutar ändå på samma sätt för oss alla en dag. Det är oundvikligt. Den dagen ångrar man nog bara det man inte gjort och sagt.

Min vän kommer aldrig mer in och bommar en kopp kaffe men han har satt spår i mig som jag är evigt tacksam för. Mitt liv är lite mer och större tack var honom. På det viset kommer han alltid att finnas kvar. Han var en sällsynt modig och kärleksfull man.

måndag 20 juni 2011

Den här borde du läsa sa min vän!

Det har varit mycket 60/70 tal i huvudet på mig på sistone. Jag har snöat in på svensk progg och hittade därigenom Nynningens minst sagt kritiska låt om Algots i Borås från 1976. De anklagas både för nazistkopplingar samt att utnyttja sina anställda. Algots var en av de stora klädtillverkarna i Sverige som jag skrivit om tidigare här. Jag inser lite smått att jag haft en romantiserad bild av vad svensk tekoindustri var. Efter att ha läst "Det är rätt att göra uppror" förstår jag lite bättre.


Mah-Jong startades av en grupp på tre kvinnor som ville vända uppochner på hela svenska folkets begrepp om mode och kläder. De ville skapa antimode i ett demokratiskt företagsklimat. Bara det är ett väldigt ambitiöst mål. Därtill skulle varken arbetare eller jord fara illa på vägen. De värnade om den svenska tekoindrustrin och förlade all sin produktion här. Detta under en tid när svensk teko var på stark tillbakagång och billiga kläder började importeras från låglöneländer. Stark profilering genom återkommande mönster och modeller var deras affärsidé. Några av deras klassiker som ni ser här under är faktiskt i produktion än idag av Vamlingbolaget där Kristina Torsson är konstnärlig ledare. Hon var en av de tre som startade Mah-Jong. Vamlingbolagets kläder tillverkas helt och hållet på Gotland i ett gammalt mejeri troget Mah-Jong ideologin.


Jag tycker om hur Mah-Jong utvecklades från poppig och färgstark 60-tals look till diskbänksrealism under 70-talet. Att sälja kläder på postorder och göra bilderna svartvita trots att färgfoto fanns tillgängligt är beundransvärt envist. Postorderkatalogerna verkar ha varit lika mycket politisk propaganda och information som reklam för själva produkterna. De ville mer än att bara göra kläder. De hoppades att människorna som bar dem skulle bli förändrade. Velourmannen var deras skapelse.



Beundransvärt men kanske också en omöjlig ekvation för ett företag som agerade på den fria marknaden tillsammans med betydligt mer profithungriga konkurrenter. Men de envisades tills konkursen stod för dörren. En sista insats gjorde de när de engagerade sig för sömmerskorna vid Algots nord i kampen för att rädda deras jobb. Textilarbetarna landet runt hade länge fått betala priset för arbetsgivarnas kamp för överlevnad. Något av en hopplös kamp förstår man så här i efterhand när man ser hur klädindustrin utvecklats sedan 80-talet.
Eller finns det kanske en annan väg att gå? Inte tillbaka till hur det var men in in något nytt där man just som Mah-Jong tänker sig konkurrerar med något annat än låga priser. Jag hoppas att tiden är mogen för det nu. Att människor kan tänka sig att ändra sitt sätt att konsumera kläder. Betala mer för färre plagg som håller längre både i modegrad och i fråga om hur slitstarka de är.

De något suddiga bilderna är ur "Det är rätt att göra uppror". Skaffa den och läs den om du liksom jag är intresserad av kläder och historia. Jag fick låna den av en fin vän som också är en mycket begåvad textil- och grafisk formgivare. Surfa vidare och se lite av vad hon jobbar med i sitt företag Alarm.

tisdag 14 juni 2011

Hundra svenska år.

Ni har väl inte missat de fina programmen som går på måndagar som följer utvecklingen i Sverige under 1900-talet. Olika teman var gång. Del två handlar om mode. Se det här på SVT play omedelbart. Hans Villius kommenterar. Bara det är ju grate.

onsdag 8 juni 2011

Och så kom det fler träskor också!

Såhär fina blir de naturfärgade med tiden. Vi har fuskat lite med skinn och sadeltvål plus en omgång läderfett för att mjuka upp dem! Ni hittar dem såklart i webbshopen.




Påfyllt!

Nu finns de i lager igen i full storlekssortering. 35-41 de finska promenadskorna. Men skynda skynda. Det säljer fort slut! Gillar ni att dansa förresten? De finns att få med skinnsula också. Skicka ett mejl till info@somny.se för att få reda på mer.