onsdag 17 augusti 2011

Rea eller inte rea? Det är frågan!


De flesta av oss reagerar positivt när reaskyltarna börjar dyka upp i vart och vartannat skyltfönster sådär runt midsommar eller efter jul. Hoppet om att fynda något man spanat in till en billig penning tänds. Jag upplever det också som att det är mer "riktiga" varor som säljs ut och inte bara gamla lagervaror som dammats av och plockas fram igen. Så visst finns det fyndchanser.

Frågan är då varför man inte vill ge butiken det priset de först begärt för varan? De har ju onekligen producerat något bra som du gärna vill ha. Det är klart har man inte råd så har man inte. Men i alla andra fall där köpkraften finns men inte motivationen?

För de stora butikskedjorna är det svårt att ha ett ömmande hjärta och arbetaren som sytt plaggen är inte det man tänker på där man står. Det drabbar ingen fattig. Men vad händer i produktionsländerna när tempot skruvas upp och priserna pressas? Det är något sjukligt i hela systemet som väl rimligtvis inom kort måste reformeras. Den största faran med många kollektioner per säsong följda av ständiga realisationer måste vara att det i slutändan innebär att ännu fler kläder produceras. Att detta sliter ut vår jord borde inte vara några nyheter för någon vid det här laget. Inte heller att vårt rent praktiska behov av kläder egentligen är mycket lägre än vårt mentala behov.

På Som Ny har vi i stort sett helt gått ifrån reor kopplade till säsongsvaror. Vi jobbar med att hitta produkter som är så pass bra och tidlösa att de utan problem går att sälja säsong efter säsong. En seglarstövel är en seglarstövel även om fem år precis som för tjugo år sedan men visst finns det även hos oss ett behov av prisjustering av varor som inte sålt till det pris vi hoppats på eller som ska gå ur sortiment.

En bra vara tycker vi du ska kunna handla i lugn och ro utan att oroa dig för om den tar slut innan du hinner slå till eller om den nästa dag finns för halva priset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag vill veta vad du tycker!