tisdag 11 oktober 2011

Sisyfosarbetet som kallas att tvätta.

På min småskola fanns det en lärarinna av den tjusigare sorten. Hon var alltid propert klädd och hade sitt långa gråa hår uppsatt i en imponerande hög frisyr. Jag minns speciellt ett tillfälle vid en julavslutning när hon hade en långklänning i siden på sig och förklarade för några andra vuxna att hon hade små påsar med sand fastsydda vid armhålorna i klänningen. Väldigt märkligt tyckte jag då. Sandpåsar hörde hemma i gymnastiksalen. Men det var ju förstås sådana här hon använde. Ett gammalt knep för att skydda kläder från svett. Just dom här sitter fast i ett slags liten väst och är av gummi och bomull istället.

Ett annat knep för att slippa tvätta hela plaggen var att använda löskragar och lösmanschetter. När man gillar att göra kläder efter gamla snitt tycker jag att det kan vara ett problem att de blir svårskötta. Det är en utmaning att försöka undvika detta utan att ge avkall på fina detaljer. Ett tips är att införskaffa en skön underklänning t ex.

Det är ju lättare för oss idag att både tvätta och stryka kläder men tid tar det i alla fall. Det är lättare att hålla kroppen ren också vilket såklart är bra även om jag tycker att allt avfettande och återfettande vi sysslar med för dyra pengar är lite galenskap. Jag har en vän som aldrig tvättar sig med tvål i ansiktet. Slät som en babyrumpa är han tack var det. Säger väl allt.

Ärmlappar av svensk tillverkning vid namn Ulla-Bella. He he. Det går fortfarande att köpa ärmlappar lite här och var vet jag.. Om det är bekvämt är en annan femma. Det kan vara meditativt att vika tvätt men det är retfullt att så fort man är klar börjar förfallet igen.

Jag kan ibland ha mycket svårt att motivera mig själv att kliva in i duschen. På något vis känns det inte naturligt att bli blöt. Nuförtiden har vi ju obegränsat med varmvatten och skön inomhustemperatur så det är inte där skon klämmer. Jag tror det är ett arv från mina stackars frusna förfäder som huttrade i dragiga hus om vintrarna och fick knacka hål på isen i vattenspannen på morgnarna för att vaska sig.

2 kommentarer:

  1. hej martina! stina här, gammal designer och kund.. minns du? vad trevlig blogg du har. har lusläst om kläder, semester, kulturspaningar och allt annat fint du skrivit om nu i säkert en halvtimme! länkar till dig direkt. vill du göra mig den äran att kika in på min retro/vintageblogg? kram, hoppas allt är bra!

    SvaraRadera
  2. Ärmlappar, de kommer jag ihåg har tom några liggande men använder inte, min mamma var så noga med dem.

    SvaraRadera

Jag vill veta vad du tycker!