fredag 8 oktober 2010

Glömda platser och glömda människor

Jag är en blödig tjej. Lite i överkant säkerligen men jag kan inte hjälpa det. Att jobba som sorterare på Emmaus och Myrorna var med andra ord inte det bästa jobbet för mig. Där förväntas du i ett snabbt tempo gå igenom resterna av en annan människas liv och sortera in i skräp och användbart. En sliten favoritkaffekopp har inget marknadsvärde men är laddad med den omsorg någon lagt ner på att äga och använda den. En låda med kryddpåsar noga återförslutna med gem och gummisnoddar är en liten del av någons vardag. Äckligt för den som packar upp ur en svart soppåse.

Om ni missade Glömda platser på K-special se det på svt play omedelbums! Jan Jörnmark dokumenterar övergivna miljöer i Sverige och Europa ur ett ekonomihistoriskt perspektiv. Vad hände efter rekordåren och vad blev det av alla lokaler där tillverkningsindustrin höll till.


I programmet säger Jan själv att om han varit lagd åt det romantiska och sentimentala hållet hade han gått under av ett besöka alla dessa platser. Här hittar ni hans hemsida och fler bilder från övergivna platser. Bland annat den här som är tagen i en av Borås nerlagda textilindustrier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag vill veta vad du tycker!