söndag 27 mars 2011

Ett stycke historia i min hand!

Jag har kommit över dessa fullkomligt sagolika plagg från en gammal lanthandel i Småland. Troligen från 50-talet, helt oanvända och med fabriksetiketten kvar! Enligt mig blir det inte mycket bättre än så här. I just den stilen jag själv gillar också. Avskalat och praktiskt när det är som mest dekorativt. Perfekt passform och tyg av en kvalitet som bara inte görs idag. Det är så man vill fälla en liten tår.

Klänningarna är i stadig mönstrad bomull och knäpps hela vägen framtill. Blusarna av bomullspoplin i vacker pastell mjuk som en kind. Detaljerna är fulländade. Små bälten hör till klänningarna som också har stora snygga fickor med nedvikt överkant. Blusarna kan knäppas upp i halsen med en dold knapp, har fina uppvik på ärmen och massor med formveck och rynk.

Sjömans Textil AB från Västerås är det som tillverkat dem. På den vackra etiketten står det dessutom Fuga. Jag har inte hittat så mycket information om dem och skulle gärna vilja veta mer! Någon som vet? De kom ett årtionde senare att tillhöra Kooperativa, alltså Konsum, och gick samman med Slitman som tillverkade yrkeskläder.

7 kommentarer:

 1. Grattis till fynden!
  Själv köpte jag en ljusgul skjorta på Tradera från Fuga precis som den på sista bilden!

  SvaraRadera
 2. Åhh vad skoj! Visst är de helt underbara. Jag har skrivit till Västerås historiska förening och hoppas få reda på mer om firman.

  SvaraRadera
 3. SHIT vilka fina klänningar! Grattis till dom! Kommer någon av dom vara till försäljning? Hoppas allt är väl! Anna T

  SvaraRadera
 4. Hej Anna! Allt är bra här i Malmö. Våren har kommit du vet =). Vet inte om jag ska sälja dem vidare. Kanske får de bli början på mitt eget minimuseum över svensk tekoindustris historia!

  SvaraRadera
 5. Hej:-) Jag är en stor fan av Fuga, har tre klänningar och ngn blus! Jag lovar forska i Fuga historien och återkommer, jag bor i Västerås och ämnar gå ned i stadsarkivet tex:-) Om ngn vill sälja vidare ngt plagg i Fuga serien så få ni gärna höra av er;-) Mvh / Veronica

  SvaraRadera
 6. Hej! Vad skoj. Skulle gärna se bilder på plaggen du fått tag på. Och hittar du info om företaget så blir jag jättetacksam om du vill föra den vidare. Man vet aldrig. Kanske finns det till och med någon som sammanställt material i nån liten bok om hembygden.

  info@somny.se kan du nå mig på

  SvaraRadera
 7. Och är du sugen på att köpa något plagg kan jag nog hjälpa dig. Bara hör av dig!

  SvaraRadera

Jag vill veta vad du tycker!