onsdag 7 augusti 2013

Tvättråd!

Häromdagen fick jag besök av Olivia som tillsammans med Cissi ligger bakom Stockholmsbutiken Cissi och Selmas egen klädlinje. Den första kollektionen släpptes i våras och var imponerande. Ser fram emot att se vad de hittar på i höst. Det är så roligt att få prata lite med någon som jobbar med samma sak. Något vi är helt överens om är att vi vill skapa kläder som ska hålla att bruka länge både kvalitetsmässigt och modemässigt.  

En faktor som påverkar plaggets livslängd är såklart hur det vårdas även när det inte bärs på kroppen. Precis som Cissi och Selma vänligt nog skriver ut på sina tvättråd är det allra bästa rådet att bara tvätta när det är absolut nödvändigt.Vattenånga är användbar för att få bort doft. Viskosplagg lämpar sig t ex bra att hänga in i badrummet medan du duschar. Tyngden i tyget hänger med hjälp av ångan dessutom ut skrynklor.

Vädra ut lägenheten är skönt när det känns instängt. Samma gäller för kläder och andra textilier. Häng upp kläder på galge i drag från fönster och spara en tvätt.

Plagg med stretch, såsom de flesta jeans som säljs nuförtiden, tål inte höga temperaturer. Plasttrådarna torkar ut och plagget förlorar sin flexibilitet. Hängtorka plagg med elastantrådar istället för att köra dem i torkskåp eller torktumlare så håller de längre. Det här är även ett sätt spara på miljön. Det gäller bara att planera sitt tvättande lite bättre. Hemma hos mig hänger det alltid tvätt över möbler och dörrar. Det vill säga om man inte har möjlighet att hänga sin tvätt ute.

Bild lånad från fotobloggen "Tid torkar tvätt".
När man hänger tvätten kan man passa på att sträcka den lite. Många tyger kan försiktigt dras till sin ursprungliga form i blött tillstånd. Kragar och manschetter kan sträckas till för den som inte gillar att stryka. Tänk även på att tvätta liknande plagg tillsammans. Jeans tillsammans med ömtåligare plagg kan göra skada vid centrifugering.

För att ta bort fläckar använder jag i stort sett bara diskmedel. Billigt, lätttillgängligt och löser fett som oftast är det som gör en fläck svårlöslig. En fläck kan bli lättare att få bort om du inte låter den torka in innan tvätt. Att hälla för varmt vatten på är också en dum idé. Värmen kan göra att missfärgningar fixeras. Börja istället med kallt eller ljummet vatten.

Några tips från mig som i ärlighetens namn är av åsikten att tvätt ska ta så lite tid i anspråk som möjligt =).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag vill veta vad du tycker!