torsdag 10 oktober 2013

Vad kostar ett rent samvete?

Det har gått väldigt bra för Bergelin det senaste året och det gör oss otroligt glada och tacksamma. Vi vågar tro på en framtid för oss i den här branschen. En dröm jag jobbat för och siktat mot under nästan tio års tid. Framtiden känns spännande =).

Då allting är nytt och snurrar på i högt tempo kan det vara lätt att dras med och missa viktiga delar av företagandet. Att skapa nya plagg och se dem i olika varianter är så oerhört roligt. Det kreativa är den största drivkraften, det som håller mig sömnlös om nätterna med en hjärna på högvarv och det som ger oss ny energi och inspiration att fortsätta. Verkligheten gör sig dock påmind till slut och för att kunna fortsätta med det vi påbörjat krävs en viss justering av vår prisbild.

Efter noggrant räknande och övervägande har vi kommit fram till att vi under hösten blir tvungna att höja priset på vissa varor. Vi har bestämt oss för att sätta pris från produkt till produkt. Därför kommer "samma" modell att kunna kosta olika beroende på val av tyg och tillbehör. Många produkter kommer också kunna ligga kvar på nuvarande prisnivå.

Det finns olika sätt att öka vinstmarginalen i ett sånt här läge. Vi vill absolut inte sänka våra krav på kvalitet, lokalproducerat och ekologiska material där det är möjligt.

Ett av de sätt vi vill bidra till en mer rättvis textilbransch är också att de som syr våra plagg ska ha rimligt betalt. Då vi inte ser någon anledning att pressa våra leverantörer på lägre priser är inte detta en väg vi vill ta. Vi är nöjda med deras arbete och uppskattar deras yrkesskicklighet och vi anser då även att de ska få betalt det de begär. Allt annat vore fel. Att storföretag pressar producenter på lägre priser och kortare leveranstider skapar en omöjlig situation för fabriksägare och i slutändan för arbetaren har vi erfarit genom att följa medias bevakning av situationen.

Återförsäljare hängs ofta ut som glupskast om kostnaden för ett plagg till slutkund delas upp i tårtbitar. Det här är också en skev bild. Det kostar mycket pengar att hålla med butikslokal och personal. Det är även ett stort risktagande då hyreskontrakt för butikslokaler och kortmaskiner oftast löper över många år. Som småföretagande butiksägare i Sverige betalar du även tjugofemprocentig moms på all försäljning och självklart egenavgifter på alla inkomster.  Ett faktum som jag INTE kritiserar men vill peka på som en faktor till att påslaget för klädbutiker behöver ligga där det gör idag. Det här gäller då främst små fristående butiker. Vad gäller nätförsäljning har de större företagen ett försprång då de har möjlighet att förhandla till sig fördelaktiga fraktvillkor och erbjuda kunden gratis frakt och returfrakt. En omöjlighet för en mindre butik.

Vi hoppas att ni har förståelse för de förändringar som vi kommer behöva genomföra framöver. Vår målsättning är att alla som är delaktiga i produktionen och försäljningen av Bergelinplagg ska få rimligt betalt för sitt arbete men också att slutpriset till kund ska kännas prisvärt.

Vi uppskattar era synpunkter och vill gärna ha era åsikter i den här frågan.

Må väl så syns vi i butiken eller cyberrymden.

Martina

2 kommentarer:

 1. Hej Martina.
  Det var länge sedan vi sågs och hörde av varandra men jag följer dej lite i det dolda :) Det låter som det går riktigt bra för dej och det glädjer mig som vet att du jobbat så hårt så länge. Det är du verkligen värd! Önskar vi kunde ses igen någon dag, vill gärna höra mer om vad du gör...
  Om fler företag hade producerat ansvarsfull, etiskt, medvetet och ärligt hade det sett väldigt annorlunda ut. Heja Bergelin!
  Kram Ebba

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ebba!

   Tack för de snälla orden och klart vi ska ses. Är du i Malmö så bara hör av dig. Jag följer dig också lite i det dolda och vill gärna höra hur det går för dig =).

   KRAM

   Radera

Jag vill veta vad du tycker!