söndag 23 maj 2010

Westlunds konfektion i Svenljunga

Det tar sin lilla tid att fotografera produkter till webbshopen. Idag har jag tagit mig an de fina kapporna jag har i lager. Flera av dem kommer från ett företag som heter Westlunds. Den beige på bilden tänker jag inte skiljas från men det finns en likadan duvblå med lila foder som är helt fantastisk. Plus en massa andra modeller och färger som alla är oanvända såklart.


Westlunds produkter såldes som mycket andra varor på postorder under 50 och 60-talet. När det även började säljas i detaljhandeln var det viktigt att det inte var samma varor i båda leden. Antingen kunde det köpas i butik eller via katalog. Så fungerar det ju inte riktigt idag. Jag undrar vad tanken var bakom detta? Troligtvis var det en konkurrensfråga. Man ville inte stöta sig med de gamla inköparna som var postorder företag men inte heller missa chansen att sälja till de nya varuhusen. Med tiden kom Westlunds kläder att säljas via Turitz senare Epa, Åhlén och Holm senare Åhléns och Kapp Ahl.


Till en början tillverkades det blåkläder, overaller och barnkläder för hela slanten. Under storhetstiden 55-67 utökas med byxor, kappor och kjolar. Det är troligen från den tiden som kapporna jag säljer kommer från. I Sjuhäradsbygden, som Svenljunga tillhör, var det under tidigt 1900 tal jordbruk kombinerat med hemsömnad som gav mat på bordet. Hantverket ledde vidare till handel som gav industriell tillväxt. När tiden med tillverkning i området gick mot sitt slut kunde företag ta vid som förmedlade kontakter och hjälpte till med tillverkning och import av konfektion från utlandet. Guno Fashion var ett sådant företag från bygden som länge verkade i kulisserna åt stora företag som H & M, Gulins och KF. När jag snokade runt efter information om Westlunds hittade jag en bok från Svenljunga hembygdsförening. Den ska jag försöka få tag i och läsa mer om detta område som en gång var ett så starkt textilt fäste.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag vill veta vad du tycker!