tisdag 2 mars 2010

Husmodern


Jag är helt tokig i att läsa gamla tidskrifter. För ett par veckor sedan köpte jag en hel hög med Husmodern. Där finns så mycket roligt att upptäcka att jag läser dem om och om igen från pärm till pärm.Tidningen startades 1917 av två driftiga kvinnor. Hemkonsulenten Thora Holm och journalisten Elsa Nyblom. Syftet var att hjälpa svensken hushålla med resurser under kristider. Svenska strumpsulningscentralen är ett charmigt exempel på hur det kunde gå till. Skicka in dina trasiga ullstrumpor för sulning och glöm inte skicka med gamla strumpskaft som material. Anonnsen är från -47.

Det syns inte alltid utanpå men i min fantasi har jag alltid på mig sådana här fina klänningar. Undrar om det kommer ett brunt paket med snören från Almedahls om jag skriver in och beställer. Skulle lätt kunna tänka mig en av varje färg av dom här supersöta modellerna. Almedahls startades redan 1846 och gör än idag tryckta textilier till hemmet och arbetskläder.


Här är en gammal sjuktsköterskeklänning från Almedahls som såldes på tradera för ett tag sedan. Synd att jag missade den. Den lilla detaljen i midjan är så fin och jag planerar att använda den snart på en klänning eller blus till Bergelin.

2 kommentarer:

  1. Lovely! Sådana där sjuksköterskeklänningar kan man ibland hitta på Myrorna t ex. Jag köpte en för ett par år sedan, men den var så sliten upptill att jag gjorde om den till en kjol. Skönast bomullen man kan tänka sig.

    SvaraRadera
  2. Mamma har en bit sådant tyg hemma i sitt tygförråd som hon köpt för länge sedan. Det är liksom mellerat med vit och brun tråd. Hon har alltid sagt att det är sååååååå fin kvalitet och det stämmer!

    SvaraRadera

Jag vill veta vad du tycker!