måndag 22 mars 2010

Silver scissors


Med lite hjälp av en kär vän hittade jag de här roliga mönsterhäftena på ett antikvariat i Malmö. De är så rasandes trevliga. Jag har gjort lite efterforskningar om dem men har inte hittat så mycket ännu. Det jag vet är att det var via dörrknackare eller postorder som man kunde köpa dem och de såldes i flera andra länder men den svenska distributören fanns i Malmö. De är från 1955 och -56.


De marknadsfördes som ett revolutionerande enkelt sätt att rita mönster med bara byst, midje och stussmått som utgångspunkt. Med hjälp av en finurlig mätsticka och en speciallinjal förvandlas miniatyrmodellerna till rätt storlek. Jag har ingen aning om det fungerar. Rent logiskt kan jag se svagheter i systemet för den som inte har några grundkunskaper i mönsterkonstruktion. Det finns inga genvägar till den perfekta passformen och för den med tummen mitt i handen var det nog lika knepigt att knåpa ihop ett plagg med eller utan silver scissors hjälp.

Illustrationerna till de modeller som finns att välja på är jättefina. Speciellt de kolorerade. Jag skulle tro att Silver scissors är originalet och att Pariser tillskärning är en kopia. Den känns lite mer svensk på nåt vis. Teckningarna är naivare och skiljer sig åt i utförande.


Så fort jag får lite tid över ska jag testa att sy efter någon av modellerna. Kanske de här byxorna! Jag tycker det är väldigt spännande att studera äldre mönster. Det är väldigt lärorikt.

15 kommentarer:

 1. Shit vad snygga byxor! Och med den västen till.../Cissi

  SvaraRadera
 2. Grymt snygga bilder! Jag vill ha alla plaggen.

  SvaraRadera
 3. Åh, jag har nyligen hittat samma set, men årtalet 54 står det i mitt, trots att jag har samma modeller som du har på bild här-alla utom den med grön kjol. Det är f.ö. lösa blad i ett kuvertliknande fodral, och den gröna plast(?) linjal grejen är i mitt fall av hårt papper. Det står ej heller silver scissors på varje sida, plus att jag saknar själva silver-linjalen som nämns i instruktionshäftet...Men sen har min stämpel och adress till Helsingfors här i Finland, så klart det kommer att skilja lite. Men väldigt intressanta fynd vi har gjort, ska bli spännande att testa! Ha det bra!

  //Kitten

  SvaraRadera
 4. Hejsan! Jag har också ett sådant häfte från scilver scissors, men jag saknar själva linjalen som man ska använda när man förstorar mönstren och jag är på jakt efter den. Om du har den, tror du att du skulle kunna ta en bra bild på den och mäta hur lång den är och skicka till mig? Så kanske jag kan konstruera en egen?
  Jag har lyckats komma över mönstrena 152-203 och har papperskopior på mönstrena 545-575 som jag i såna fall skulle kunna skicka kopior på till dig ifall det är intressant. Hör av dig på min mail ifall du är intresserad! Annars, lycka till med häftet! :)
  /Sandra leonoran_h(at)yahoo(punkt)se

  SvaraRadera
 5. Hej "Som Ny"!

  Jag tänkte bara skriva och fråga om du möjligtvis skulle vara intresserad av att sälja Det här underbara Silver Scissors paketet? Jag förstår om du inte vill det, men kunde inte heller låta bli att fråga!

  Med vänliga hälsingar,

  Evelina De Nets

  SvaraRadera
 6. Hej tjejer!

  Kitten. Vad spännande! Undrar om det är någon form av kopia du har? Eller om det finns olika utgåvor i olika länder? Kanske såldes idén på licens. Du har inte kunnat provsy då eftersom du inte har måttbandet?

  Sandra. Det är fler som har frågat efter kopior på linjal och måttband. Så fort jag får lite tid över så ska jag se om jag inte kan ordna det. Tänkte att jag kunde använda ett vanligt måttband och markera på och göra hål i. Roligare att kunna använda mönstren så klart. Kul att få fler modeller. Ska kolla först vilka som ingår i mina häften.

  Evelina. Jag är inte intresserad av att sälja dom häftena jag har. Jag lite ont om tid just nu men kanske skulle jag kunna kopiera hela paketet på något vis. Jag ska fundera på det. Det är ju roligt om fler får chans att sy efter sina egna mått i 50-tals stil.

  SvaraRadera
 7. Hittade denna sidan då jag googlade på just Silver Scissors. Min mamma berättade häromdagen att min morfar hade varit den som tog in just dessa till Sverige på 50-talet och då jag aldrig hört talas om dem innan var det jätteintressant att se dessa bilder. Urkul! :-D

  SvaraRadera
 8. Hej Lisa! Det var ju jättespännande. Jag skulle gärna vilja veta mer om du har lust att dela med dig? Var din morfar från Malmö? Var han ensam om att sälja dem i Sverige? Hur länge höll han på? Jag jag kan komma på många frågor! Roligt att du hittade hit! Det verkar vara många som är nyfikna på det här och skulle bli glada om du delade med dig av det du vet =).

  SvaraRadera
 9. Det fungerar med måttbandet och så vidare. Min mamma är sömmerska och har parisertillskärningspärmar och säger att det var superenkelt med det där speciella måttbandet. Jag söker för övrigt ett sådant själv eftersom hon tappat bort sitt...

  För man kan få modellerna att passa sin egen storlek perfekt tydligen

  SvaraRadera
 10. Åååå jag har det på min lista att jag skall försöka ordna med måttband åt alla er som vill ha! Borde vara rätt lätt att ordna med ett nytt måttband och en hålstans. Har bara så ont om tid jämnt men det kommer jag lovar!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag vet att det var ett tag sedan du skrev den här kommentaren. Jag letar efter måttbandet har du nån tips? eller kan du skicka mig en bild på måttbandet bredvid ett vanligt måttband så kanske jag kan återskapa den? //Tack förhand Amitis
   ami_divarius@yahoo.com

   Radera
 11. Hej hej,

  I found more patterns from this Company during my holidays on Öland. Sadly, the measuring tape I need is not included. Could you please so kind and scan the measuring tape for me so I could print it out and stick it to a "normal" measuring tape? I know how to use this system but I can't find the measuring tape ... :-(

  Kind regards,

  Théa

  sommervogel81@hotmail.de

  SvaraRadera
 12. Hej! Jag köpte nyligen ett gammalt silver scissors-måttband. Tänkte att det skulle vara en present till min fru, men det är en massa konstiga markeringar och hål som jag inte förstår mig på. Jag säljer det för en hundring om någon är intresserad.

  maila mig på westaros@email.com

  Kan skicka bilder. Det är lite småslitet på sina ställen men inte så att det stör, tror jag.

  /Kalle

  SvaraRadera
 13. Hej igen!
  Det var jag som hade ett måttband till salu. Måttbandet är nu sålt!


  /Kalle

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Jag har precis hittat en silver scissors pärm på antikvariat. Det verkar vara andra mönster i min pärm än de som visas här på sidan. Det var lite över 100 mönster i pärmen, men ingen linjal.... finns det någon som har en kopia inskannad av linjalen? Jag skulle uppskatta det enormt om jag kan få köpa en kopia i så fall.. jag ska skanna in mina mönster, och testa att sy av kopiorna. pärmen verkar helt orörd.. Nån som provat att sy av mönstren?
  mvh mikael svensson
  vänersborg silvernalen@gmail.com

  SvaraRadera

Jag vill veta vad du tycker!