fredag 12 mars 2010

Pampuscher


Jag sprang på de här fina skodonen på en loppis för ett tag sedan. Det är ett slags yttersko i gummi att dra över finskorna för att skydda dem från blöta och smuts. När jag fotade dem gick det förbi en dam som stannade till och berättade att de också kan kallas för bottiner. Jag tycker det ser ut som att de skulle passa utmärkt tillsammans med ett par nättare snörkängor. När jag såg att det stod så här undertill på dem blev jag såklart sugen på att ta reda på mer. "Ryska Gummifabriksaktiebolaget i Malmö". Ryska gummifabrikanter i Malmö? Hur hänger det ihop?


I slutet av förrförra seklet var det ryssarna som var bäst på att tillverka galoscher av hög kvalité och dominerade även marknaden i Sverige. Det var nog helt enkelt lättare på den tiden att starta en lokal filial än att skicka varor över världen och därför hade även Malmö en alldeles egen rysk galoschfabfik. Herr Johan Dunker var modig nog att starta upp Helsingborgs gummifabrik 1891. Han ser rätt tuff ut på bilden här nere tycker jag.


Vid uppstarten stötte företaget på problem i tillverkningsprocessen. Vulkaniseringsungnarna krånglade och det första året kom hela vagnslaster med galoscher i retur eftersom de klibbade ihop och inte gick att använda. Det måste ha varit kämpigt men problem som måste lösas ställs nog i stort sett alla företagare inför. Speciellt under de första åren. Kvalitén går aldrig att tumma på eftersom bara nöjda kunder kommer tillbaka.


Andra som hade det kämpigt enligt våra mått mätt var arbetarna. De jobbade måndag till lördag i gummifabriken och lönen var 20 öre i timmen. Familjen Dunker verkar dock inte hört till den samvetslösa sorten eftersom de startade barnkrubban 1911. Ett dagis som var ett av de första i sitt slag i privat regi.

Mästarna på att tillverka gummigaloscher var som sagt Ryssarna och till Ryssland åkte Herr Dunker för att försöka luska lite men där kammade han noll. Fabrikanterna var noga med att hålla på sina hemlisar. Såklart! Istället fick han tag på kemisten von Gerkan som till slut kunde få ordning på gummimassan och dessutom ta fram en formula som var vassare än konkurrenternas. Det måste varit en ljuv seger när Ryska Gummifabriksaktiebolaget i Malmö tillslut införlivades i Helsingborgskoncernen 1927. Senare döptes hela företaget om till AB Tretorn. Ett par gummistövlar från Tretorn har nog de flesta svenskar burit någon gång i sitt liv.


Men kan det vara så att mina galoscher är så gamla som 30-tal? Svårt att tro att de kunnat hålla sig i så gott skick. De skulle alltså vara åttio år gamla? Om det stämmer är det helt fantastisk kvalitet. Fabriken i Malmö lades ner 1967 men då hade tillverkningen för länge sedan gått över till fritidsskor, gummistövlar och tennisbollar!

Tack till Föreningen Nordvästskånes Företagsarkiv.

2 kommentarer:

Jag vill veta vad du tycker!